De regeling Tel mee met Taal is voor iedereen die een lage taalvaardigheid, rekenvaardigheid of digitale vaardigheid hebben. De subsidieregeling ‘ondersteuning werkgevers inzet statushouders’ is alleen voor statushouders. Dit zijn vluchtelingen die een tijdelijke verblijfsvergunning asiel hebben.
In de SOWIS-regeling kan er geen subsidie worden gegeven als er alleen activiteiten zijn die de taalvaardigheid van statushouders verbeteren. Oók moeten er activiteiten worden ondernomen om de cultuur op de werkvloer bij te brengen en er moet een vast aanspreekpunt voor de statushouder zijn.
Andere verschillen zijn:
- Bij de subsidieregeling Tel mee met Taal geldt een eigen bijdrage of bijdragen van derden van 33 procent voor gesubsidieerde activiteiten; Bij de SOWIS regeling is er geen verplichte eigen bijdrage.
- Bij de subsidieregeling Tel mee met Taal moet het verkrijgen van vaardigheden onderdeel zijn van een opleidingstraject; Voor de SOWIS-regeling moeten werkgevers onder andere verklaren dat zij de statushouder een arbeidscontract geven van minimaal één jaar met tenminste 20 uur per week
- Bij de subsidieregeling Tel mee met Taal moeten de deelnemers een gevalideerde toets overleggen. Er wordt alleen subsidie verstrekt aan personen met een taalreferentieniveau lager dan 2f; Bij de SOWIS regeling is er geen taalniveau vereiste.
Er kan geen subsidie meer worden aangevraagd voor de subsidieregeling ‘Tel mee met Taal’. Het aanvraagtijdvak is gesloten op 29 februari 2024.
Vanaf 2 september 2024 kan subsidie worden aangevraagd voor de SOWIS-regeling.
Het is niet mogelijk om voor gesubsidieerde activiteiten die al vanuit de regeling Tel mee met Taal gesubsidieerd zijn, ook subsidie aan te vragen voor de SOWIS-regeling. Zie hiervoor artikel 4, lid c van de subsidieregeling.