De Klussendienst in Ede
De Klussendienst is een initatief dat is ontstaan vanuit het Leef en Leercentrum in Ede, een plek waar jongeren met multiproblematiek onder begeleiding wonen. Groepsbegeleider Erik zag daar jongeren die niet konden of mochten werken en overdag veel op de bank hingen. Hij zocht naar een manier om ze te motiveren hiervan af te komen. Zo kwam hij op het idee om de Klussendienst op te richten, een plek waar jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt hun talenten kunnen ontdekken en ontwikkelen.
Erik wilde deze eerste stap in de goede richting graag faciliteren voor jongeren uit het Leef en Leercentrum. Het is belangrijk voor hem dat de jongeren hun verantwoordelijkheid nemen in de maatschappij, ook al willen ze het niet of vinden ze het spannend. Vanuit deze gedachte gaat hij ook te werk met de jongeren: “Als je hier binnenkomt ga je direct aan de slag. Ben je onervaren en vind je het eng? Geen probleem, dan doe ik het voor. Ik heb liever dat je tien balken verkeerd zaagt en het de elfde keer onder de knie hebt, dan dat je het bij de eerste balk al niet aandurft. Maak hier alsjeblieft fouten, want daar leer je van”, aldus Erik.
“Door hun achtergrond of verleden hebben de jongeren geen zicht op werk. Soms missen ze diploma’s, zijn ze licht verstandelijk beperkt of kampen ze met een crimineel verleden dat ervoor zorgt dat ze moeilijker aan de bak komen. Dan is het lastig te bepalen welk werk bij je past en hoe je daar komt. Als die afstand groot is heb je hulp nodig om de eerste stap in de goede richting te zetten.” - Erik, initatiefnemer Klussendienst
Het initiatief startte in Ede en omstreken, maar Erik en zijn klussers rijden inmiddels het hele land door in hun groene Volkswagenbus. Van huizen schilderen tot het snoeien van tuinen, en van picknickbanken maken tot het verhuizen van meubelen. Zolang er geen precisiewerk bij komt kijken, is geen klus hen te gek. “Dat is ook ons motto: onze mogelijkheden zijn groot, net als onze talenten!”, aldus Erik. Nu de dienst in populariteit stijgt, is het tijd voor Erik om zijn rechterhand op te leiden. Klusser Markus staat te popelen om hem deze versterking te bieden. Hoewel hij pas januari vorig jaar bij Erik aan de slag ging, heeft hij zich in een mum van tijd ontwikkeld.
Vanaf zijn zestiende zat Markus tien jaar lang thuis met een uitkering. Zonder schooldiploma en getekend door een traumatische jeugd, was hij ervan overtuigd niets te kunnen. Lang was zijn motivatie zoek, maar op een dag was de maat vol: “Ik zag al mijn vrienden vertrekken en een leven opbouwen. Ik wilde dat ook, maar wist niet hoe. Toen heb ik de stap gezet om bij de gemeente naar mogelijkheden te vragen. Jobcoach Sabine stelde de Klussendienst voor en met een beetje tegenzin ben ik begonnen.”
Samen met Erik ging Markus aan de slag. Volgens Markus was hier wel engelengeduld voor nodig: “Als je me gaat pushen terwijl ik niet weet hoe ik iets moet doen, gaat het mis. Dan herhaalt mijn verleden zich. Eerst dacht ik dat het vast niet ging lukken, maar na een paar maanden zag ik al dat ik veel leerde.” Inmiddels heeft Markus zijn eerste diploma binnen en is hij bezig zijn rijbewijs te halen. “Dat is in een jaar tijd gelukt door Sabine en Erik. Door hen ging ik van niets naar alles”, verklaart Markus.
“Ik zag al mijn vrienden vertrekken en een leven opbouwen. Ik wilde dat ook, maar wist niet hoe. Toen heb ik de stap gezet om bij de gemeente naar mogelijkheden te vragen. Jobcoach Sabine stelde de Klussendienst voor en met een beetje tegenzin ben ik begonnen.” - Markus deelnemer aan de Klussendienst
Erik is ervan overtuigd dat de jongeren genoeg talent hebben, maar dat er ruimte moet zijn voor hen om dit te ontdekken. “Ze horen al hun hele leven dat er dingen fout gaan. Daar schiet je niets mee op. Het is belangrijker om te kijken hoe je het samen kunt oplossen.” Door de jongeren te laten ervaren dat zij meer kunnen dan ze denken, groeit hun kracht en neemt hun zelfvertrouwen toe. Als de jongens bij Erik uitgeklust zijn, hoopt Erik hen samen met Sabine naar een vaste baan op de arbeidsmarkt te helpen: “De jongens weten wat ze leuk vinden, ik weet welke vaardigheden ze bezitten en Sabine heeft inzicht in potentiële werkgevers. Het belangrijkste is dat we ze niet meer terug de straat op sturen, want daar komen ze al vandaan.”