Bustour dag 2: Almere-Utrecht-Almere
‘Ik heb een lesje in nederigheid gekregen’
Dag twee van de ‘Durf, doe, divers-inspiratietour’ kriskras door Nederland. Van Almere naar Utrecht en weer terug. Met onderweg bliksembezoekjes aan creatieve projecten, vandaag gericht op werkzoekenden die zichzelf opnieuw moeten uitvinden: ouderen, jongeren zonder startkwalificatie en statushouders.
12.01 uur
De bus rijdt richting Utrecht waar we op bezoek gaan bij Queridon, dat met een taalschool en –restaurant mensen met een vluchtelingenachtergrond klaarstoomt voor een baan in de horeca. Andrew Makkinga, die de tour begeleidt, managet de verwachtingen: “We gaan vandaag niet getuige zijn van initiatieven die iedereen gaan redden. Maar ze prikkelen wel de geest.”
12.52 uur
Vanaf dag 1 meteen meedoen in de samenleving. Via een werkervaringsplaats in de horeca. Waardoor mensen met een vluchtelingenachtergrond op de werkvloer versneld de taal leren. Dat is het recept waarmee Barbara Klomp en Gerard Kluter van Queridon voorsorteren op de nieuwe wet Inburgering, die vanaf 2021 in werking treedt. Een wet waarin duale trajecten centraal komen te staan. En terecht, vindt Klomp: “Inburgeren doe je het snelste door meteen mee te doen.” Zakaria (23) uit Syrië is het daar volmondig mee eens: “Ik wil zoveel mogelijk werken. Dat helpt mij om de taal snel te leren spreken.”
14.00 uur
Wilbert van der Griendt, directeur van de directie Dienstverlening, Samenwerkingsverbanden en Uitvoering (DSU) bij het ministerie van SZW, verlaat het busgezelschap, maar neemt wel een boodschap mee naar Den Haag: “Begin zo vroeg mogelijk met taal, maak het niet te vrijblijvend en haal zo snel mogelijk de werkcomponent erbij; dat heb ik vandaag duidelijk gehoord en zal ik mijn ministerie meegeven.”
14.40 uur
De bus rijdt terug naar Almere voor een volgende stop. Onderweg vertelt Jaap Berends van het Arnhemse Enspiratie over de HARRIE-training, een opleiding voor werknemers over omgaan met collega’s met een beperking. “Van vuilnisman tot hoogleraar: zo’n 6.500 mensen hebben deze training inmiddels al gevolgd. Het mooie is dat dit zorgt voor druk van onderaf. Want werknemers vragen nu: ‘Hee baas, ik heb die opleiding wel gevolgd. Maar waar blijven die collega’s nou met een beperking?”
15.30 uur
Next stop: De Participatiefabriek in Almere, waar werkzoekenden (voornamelijk vanaf 45 jaar en mensen met een taalachterstand) via een ‘meester-gezel-werkwijze naar werk worden begeleid. Bijzonder is dat die leermeester, net als de gezel, om wat voor reden dan ook tijdelijk niet actief is op de arbeidsmarkt. “Uitgangspunt is individueel talent: waar word je blij van”, aldus projectmanager Ineke van Galen. “Houdt iemand bijvoorbeeld van piano spelen? Dan regelen we een piano bij de kringloop. Van daaruit werken we systematisch aan een plan naar werk.”
16.55 uur
Wat nemen we na vandaag mee naar huis? Deelnemers aan de inspiratietour noemen van alles op. “Ik heb vandaag een lesje in nederigheid gekregen”, aldus één van hen. “Wat een toewijding.” Een ander roemt de creativiteit van de projecten. “Met veel passie worden op creatieve wijze allerlei radertjes aan elkaar verbonden, om zo aan onze systeemwereld te ontsnappen. Heel waardevol.” Ook het maatwerk, de kleinschaligheid en hoge mate van individuele aandacht vallen op. “Want het begint met elkaar echt leren kennen.”