Werkbezoek Leeuwarden Vizier op Werk
De gemeente Leeuwarden richtte twee jaar geleden Vizier op Werk op om het gat tussen de openstaande vacatures en de werkzoekenden te dichten. Dit doet Vizier op Werk door trainingstrajecten aan te bieden aan bijstandsgerechtigden. De aanpak richt zich op de vraag in de markt: bij de branches waar veel vacatures voor de doelgroep ontstaan zoals de horeca, buitendienst, metaal en bouw. Op dinsdagochtend 10 september ging Durf, doe, divers op bezoek bij Vizier op Werk in Leeuwarden om te zien hoe zij werken aan een inclusievere arbeidsmarkt en om specifieke casussen te bespreken.
Na een korte introductie van Durf, doe, divers en Vizier op Werk ontvingen we een rondleiding door de bedrijfskantine en de houtwerkplaats: plekken waar deelnemers in een praktijksituatie werken aan hun vaardigheden. Nadat de werknemersvaardigheden op peil zijn gebracht, kiest elke deelnemer één van de kanssectoren en kunnen ze in de werkplaatsen aan de slag om te werken aan hun vakvaardigheden. Door de vraag op de arbeidsmarkt als uitgangspunt te nemen, is de doorstroom naar werk groot.
“Mijn werkplaats is heel divers: mannen, vrouwen, nieuwkomers, homo’s, lesbiennes, mensen met een beperking, noem maar op!” - werkplaats-chef Francis van den Heuvel.
Maar ook Vizier op Werk stuit op vooroordelen bij de bemiddeling met werkgevers. Francis: “Je krijgt al snel een stempel: iemand wordt al als crimineel bestempeld na het stelen van een pakje shag bij de Jumbo en daarom afgeschreven. Iemand die ziek is geweest, wordt al snel als een risico gezien. Een vrouw in de bouw komt moeilijk aan een baan.”
Volgens Francis is het belangrijk om open en eerlijk te zijn. Over je verleden, over je kwaliteiten. Gerlof Dijk neemt deel aan het werkbezoek en zit in een rolstoel. Hij beaamt dit en zegt dat hij altijd zou aangeven bij een sollicitatie dat hij fysiek beperkt is. Om zelf te controleren of de werkplaats rolstoeltoegankelijk is, maar ook zodat de werkgever weet wat te verwachten.
Na de rondleiding is de groep opgesplitst om in kleine groepen casussen te bespreken gebaseerd op de dagelijkse praktijk. Aan een van de tafels was het ROC Friese Poort aanwezig met een coachee en begeleider. Het ROC Friese Poort heeft het afgelopen jaar extra loopbaan coaching ingezet voor statushouders om school- en werk uitval te voorkomen. Aan tafel werd de effectiviteit hiervan besproken en er werd gekeken of de coachee en haar begeleidster tegen vooroordelen aan liepen in het traject.
Uit alle gesprekken kwam naar voren dat iedereen vooroordelen heeft en dat het vooral belangrijk is om dit te beseffen en om hier bewust mee om te gaan. Maar wat doe je als een vrouwelijke kandidaat ondanks dat ze goed is in haar vak, door werkgevers afgewezen wordt omdat het ongebruikelijk is dat vrouwen in de bouw werken? Hoe maak je werkgevers er bewust van dat dit discriminatie is zonder dat het de relatie aantast? En hoe ga je als klantmanager, jobcoach of werkconsulent om met onbegrip bij een werkgever over werkzoekenden met een crimineel verleden? Lees binnenkort verslag met de uitwerking van deze gesprekken.