Subsidie voor financiële educatie op basisscholen

Vanaf dinsdag 4 maart 2025 kunnen primair onderwijsscholen met een achterstandsscore boven de drempelwaarde een aanvraag indienen voor de subsidieregeling financiële educatie. Scholen die vallen binnen de gebieden van het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid (NPLV) zijn uitgesloten van deelname. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) stelt hiervoor dit jaar €11,2 miljoen beschikbaar.

Campagne beeld van leerlingen die vinger opsteken in schoolsituatie
Beeld: ©SZW/DSU/UVB

Kinderen ontwikkelen al op jonge leeftijd financiële gewoontes die de basis leggen voor hun verdere leven. Door het geven van geldlessen leren ze al vroeg gezond financieel gedrag: hoe ze kunnen sparen, hoe zakgeld werkt en waarom het belangrijk is om je bankpas veilig op te bergen. Juist op basisscholen met veel leerlingen met een onderwijsachterstand hebben dit soort lessen naar verwachting veel impact.

Met de subsidie kunnen po-scholen ervoor zorgen dat financiële educatie een vast onderdeel wordt van het curriculum. Hiermee kunnen zij leerkrachten bijscholen of medewerkers aannemen of vrijstellen om te zorgen dat financiële educatie een structurele plek krijgt op school.

Niet alleen de school maar ook ouders hebben een belangrijke rol in de financiële opvoeding van hun kinderen. Daarom kunnen de scholen de subsidie ook gebruiken voor ondersteuning van ouders in de financiële opvoeding, bijvoorbeeld door bijeenkomsten te organiseren.

Met de subsidie kunnen po-scholen:

  • een door de minister goedgekeurde bij- of nascholingsopleiding volgen die tot doel heeft het aanbieden of integreren van financiële educatie in bestaande leergebieden en vakken, door leerkrachten en medewerkers die zorg dragen voor inbedding van financiële educatie in het onderwijs op de po-school;
  • medewerkers aannemen of vrijstellen binnen de po-school die zorg dragen voor inbedding van financiële educatie in het onderwijs op die school;
  • het ondersteunen van ouders of verzorgers bij de financiële opvoeding van hun kinderen.

Het indienen van een aanvraag is mogelijk vanaf 4 maart, 09.00 uur tot en met 31 maart 2025, 17.00 uur. Registreren is vanaf 13 februari 2025 mogelijk via het subsidieportaal van UVB, zodat scholen op 4 maart meteen hun aanvraag in kunnen dienen. Ter voorbereiding op de indiening van de aanvraag zijn er drie online informatiebijeenkomsten op:

- maandag 10 februari 2025 van 10.00-11.00 uur

- dinsdag 11 februari 2025 van 15.00-16.00 uur

- donderdag 13 februari 2025 van 13.00-14.00 uur

Informatie over de procedure en voorwaarden vindt u ook op geldlessen.nl/subsidie

Volg de link naar Overheid.nl om meer over deze regeling te lezen.