Verslag kennisbijeenkomst 19 mei 2016
Op deze pagina vindt u een verslag van de bijeenkomst van 19 mei 2016
Aanwezig:
Tanja Jansen- Hassouna – gemeente Tilburg
Carla van der Hoeven - gemeente Breda
Ariana Weijmans - gemeente Venlo
Nicole Westerterp - gemeente Tiel
Kees van Werkhoven - gemeente Amsterdam
Michiel Mens - gemeente Groningen
Elise Jager - gemeente Groningen
Jacqueline Soetekauw - gemeente Nijmegen
Ingrid Willemsen - gemeente Apeldoorn
Marion Hokke - AGSZW
Dick Keijzer - AGSZW
Robert de Boer - AGSZW
Stephan Niemeijer - AGSZW
Annet Bek - AGSZW
Aan het begin van deze bijeenkomst heeft Gerard Slotema van het Agentschap SZW een oproep gedaan om met hem mee te denken over de mogelijkheden van vereenvoudigde kostenopties binnen de ESF-regeling. Ariana Wijmans, Tanja Jansen, Ingrid Willemsen, Carla van der Hoeven en Michiel Mens hebben zich hiervoor aangemeld.
Uit het evaluatieonderzoek dat recent is gepubliceerd is gebleken dat verschillende AMR’s behoefte hebben aan ondersteuning met betrekking tot de (inrichting van de) projectadministratie. Om de aanvragers zo goed mogelijk te ondersteunen gaat AGSZW hiervoor met Afi Oubaibra en Wim van Rijswijk samenwerken. Zij hebben kennis van zowel de processen bij AGSZW als de processen/wensen/problemen bij AMR’s en kunnen de AMR’s goed adviseren. Zij zullen de komende maanden samen met AGSZW een aantal AMR’s gaan ondersteunen.
In het vervolg van het overleg zijn diverse inhoudelijke onderwerpen besproken. Zo is onder andere gesproken over het opnemen in de einddeclaratie van kosten van administratieve medewerkers in de regio: als zij meer dan 50% van hun tijd besteden aan het ESF-project mogen ook hun kosten mee in het (centrale) subproject projectleiding- en administratie.
Verder is ook gesproken over de subsidiabiliteit van diagnose / intake van bv. NUO-ers en statushouders. Vaak is bij het eerste contact met deze personen nog niet duidelijk of een traject naar werk tot de mogelijkheden behoort. Afgesproken is dat deze ‘regiefunctie’ subsidiabel is tot het moment waarop duidelijkheid komt dat de persoon niet begeleid kan worden naar werk. AGSZW zal een Q&A hierover voorbereiden en, na afstemming en goedkeuring, publiceren op haar website.
In de discussie over de vereenvoudigde caseload verantwoording kwam naar voren dat AMR’s/gemeenten die een scheiding hebben gemaakt tussen casemanagers die zich bezighouden met uitsluitend inkomensklanten en anderen die zich uitsluitend bezighouden met arbeidsklanten een voordeel hebben in de toerekening.
Als vervolg op een eerdere bijeenkomst is een samenwerkruimte tussen AMR’s in Zuid-Nederland en het AGSZW opengesteld. Ervaring tot nu toe is dat regelmatig documenten in de samenwerkruimte worden gedeeld maar dat het overige gebruik van de ruimte nog moet groeien.