Bij restauratiebouwbedrijf Burgy begeleiden leermeesters nieuwe collega’s

Bij restauratiebouwbedrijf Burgy in Leiden worden jaarlijks 20 tot 25 mensen van alle leeftijden opgeleid tot restauratievakman. De leerlingen worden gekoppeld aan een ervaren leermeester die hen in de praktijk de kneepjes van het unieke vak leert. Burgy kon dit leertraject met behulp van subsidie uitbreiden. 

Vakmanschap staat centraal bij restauratiebouwbedrijf Burgy in Leiden. Om de specialistische vakkennis van het restaureren te behouden en goed over te dragen, worden leerling-timmermannen en -metselaars tijdens hun praktijkopleiding gekoppeld aan een leermeester. Dat is altijd een ervaren en opgeleide collega uit het bedrijf. Met behulp van subsidie zijn extra leermeesters opgeleid. 

Beeld: ©Lex van Lieshout

Vaardigheden en competenties

Vincent Heijker, directeur van Burgy, legt uit waarom het zo belangrijk is dat leerlingen persoonlijk worden begeleid. “Het is een erg specialistisch vak. Op school leren ze timmeren, maar restaureren vraagt echt om hele andere kennis. Het is erg mooi om leerlingen hierin mee te kunnen nemen en na twee tot vier jaar komen ze, als ze dat zelf ook willen natuurlijk, bij ons in dienst.” 

Daar waar de nadruk eerst voornamelijk lag op het overdragen van technische kennis, biedt Burgy nu ook coaching aan de leerlingen aan. Wat weer bijdraagt aan de duurzame inzetbaarheid van de toekomstige medewerker. Vincent: “We geven de leerlingen basiskennis mee van werken in de bouw: hoe werk je veilig, wat wordt er van je verwacht, hoe ga je met klanten om. Maar we kijken ook naar hun vaardigheden en competenties. Zo bepalen we samen hoe iemand het beste tot zijn recht komt in het bedrijf.” 
 

"Het is erg mooi om leerlingen hierin mee te kunnen nemen en na twee tot vier jaar komen ze, als ze dat zelf ook willen natuurlijk, bij ons in dienst.” 

Vakschool voor medewerkers

Niet alleen leerlingen en studenten krijgen de mogelijkheid om zich te laten opleiden in de praktijk. Leven lang leren staat ook hoog in het vaandel bij Burgy. Daarom heeft het bedrijf de Burgy Vakschool opgericht. Hier worden medewerkers op tal van onderwerpen, passend bij hun loopbaan, bij- of nageschoold. Vincent: “Als je je kunt blijven ontwikkelen, houd je plezier in je werk. Daarom bieden we onze vaklieden de mogelijkheid om te blijven leren. Zo hebben we bijvoorbeeld een interne opleiding duurzaam restaureren.”

“Als je je kunt blijven ontwikkelen, houd je plezier in je werk. Daarom bieden we onze vaklieden de mogelijkheid om te blijven leren."

In de productiehal, de zogenoemde timmerfabriek waar producten zoals ramen, deuren en kozijnen worden gemaakt en gerestaureerd, is te zien hoe blijven leren en ontwikkelen eruitziet in de praktijk. Zo heeft timmerman Erik zich verdiept in het werken met een robot. Deze robot ondersteunt hem bij zijn restauratiewerkzaamheden.

Leerling in de praktijk

Burgy restaureert een groot woonhuis uit de 17e eeuw in de binnenstad van Leiden. Daar werkt ook de 19-jarige leerling Ayoub . “Ik kan altijd bij mijn leermeester terecht en leer elke dag van hem. Dat geldt overigens ook voor mijn andere collega’s. Ik kan ondertussen best veel zelf.  Zo heb ik in het achterhuis bijna alles zelfstandig gedaan. Ik heb de houten wanden opnieuw opgebouwd, dakramen geplaatst en een vlizotrap gebouwd. Hier word ik erg blij van en ga elke dag met plezier aan de slag.” 

“Ik kan altijd bij mijn leermeester terecht en leer elke dag van hem."