Nog nooit zo goed ingewerkt

Hoe gaat het met het project van Intersnack?

Begin 2017 startte voedingsmiddelenbedrijf Intersnack Nederland met een gestructureerde werkwijze om nieuwe medewerkers in te werken. Met steun van ESF zijn 19 trainers opgeleid in de methodiek Training Within Industry. ‘We hebben nu een nieuwe leercultuur.’

Hoe het kan dat je in de ene Starbucks precies dezelfde koffie krijgt als in de andere? Sonja van Dijk, Education & Training coördinator bij Intersnack, schuift enthousiast naar het puntje van haar stoel. Dat komt omdat al die mensen dezelfde identieke werkinstructie krijgen: Training Within Industry, oftewel TWI. Ze legt uit: ‘Het is een trainingsmethode waarbij medewerkers op de werkvloer van een opgeleide collega leren hoe ze een bepaalde taak moeten doen. Op deze manier wordt iedereen in het bedrijf op dezelfde wijze ingewerkt. Starbucks doet dat en wij nu dus ook.’

Inwerkmethode

Intersnack Nederland is de Nederlandse tak van de Intersnack Group, een Europese aanbieder van zoute snacks, chips, noten en aanverwante producten zoals pindakaas. Ze hebben vestigingen in Doetinchem, Hardinxveld-Giessendam en Lelystad en circa 450 medewerkers. Regelmatig gaan er nieuwe medewerkers en uitzendkrachten aan de slag. ‘Vroeger hing de kwaliteit van het inwerken af van de opleider en mentor waaraan een nieuwe medewerker gekoppeld werd. Dat wilden we niet meer’, vertelt Sonja van Dijk.

Betere begeleiding

‘We merkten dat onze begeleiding tekortschoot. Medewerkers kregen onvoldoende of wisselende sturing. Daardoor daalde de motivatie en zag je dat medewerkers twijfelden om bij ons te blijven werken. We zijn op zoek gegaan naar een gestructureerde, uniforme inwerkmethode. We hebben contact gelegd met bureau vABC dat is gespecialiseerd in verbetertrajecten in food. Met steun van ESF hebben zij geholpen om de methode TWI in ons bedrijf op te zetten.’

Nieuwe casepacker

Hoe werkt TWI in de praktijk? Sonja van Dijk wijst in de fabriekshal in Lelystad op een flink apparaat. ‘Oktober 2017 kregen we twee van deze casepackers. We zijn al voor de levering naar de fabrikant gegaan om een TWI trainingsstandaard op te stellen. Per taak hebben we op papier gezet wat je doet, hoe je het moet doen en waarom je het zo moet doen. Toen de apparaten geleverd werden, konden we in één week tijd alle operators inwerken.’

Aan de muur

Sinds de start van het project in mei 2017 heeft Intersnack 185 actieve taken in een inwerkschema gegoten. Verder zijn 19 mensen opgeleid om alle trainingsstandaarden uit te schrijven en te trainen. ‘Per taak staan maximaal 7 stappen op papier. De interne trainer doet die stappen drie keer voor aan de te trainen medewerker. Hij vertelt bij elke stap wat, hoe en waarom hij het doet. Daarna doet die medewerker het vier keer na en that’s it.’ De complete schrijf- en trainingsmatrix hangt bij Intersnack in de fabriek aan de muur. Van Dijk: ‘Je ziet meteen wie nog op welke trainingsstandaard getraind moet worden.’

Pluspunten

De reacties van het personeel zijn vanaf het begin enthousiast. Van Dijk: ‘Ik ben nog nooit zo goed ingewerkt, vertelde één van de operators na afloop van de training over de casepacker. Dat hoor ik vaker. Mensen vinden het prettig dat de TWI training een-op-een wordt gegeven. Deze methodiek zorgt ervoor dat de inwerktijden korter worden. Je bereikt sneller de gewenste output en er wordt kwalitatief beter gewerkt.’

Advies

Van Dijk kijkt tevreden terug op de afgelopen twee jaar, hoewel het meer tijd kostte dan verwacht om de nieuwe werkwijze in te voeren. ‘We hebben nu een nieuwe leercultuur en daar zijn we blij mee. Mijn advies aan bedrijven die hun medewerkers beter willen inwerken? Meteen doen, deze methodiek. Niet alleen omdat het inwerken effectiever en uniform wordt. Het is ook veiliger. Er gebeuren minder ongelukken en productiefouten op de werkvloer.’

www.intersnack.nl

Sonja van Dijk, Education & Training coördinator bij Intersnack