ESF en gelijke kansen
In het kader van het horizontale ESF-thema Gelijke Kansen/Non-Discriminatie (GKND) heeft campagnebureau BKB gesprekken gevoerd met vertegenwoordigers van 18 arbeidsmarktregio’s om in kaart te brengen hoe het gesteld is met het thema op de Nederlandse arbeidsmarkt. Op basis van deze gesprekken organiseert BKB in mei drie bustours in verschillende gedeelten van het land waarbij arbeidsmarktregio’s van elkaar kunnen leren en elkaar kunnen inspireren op het thema. Tevens worden in juni trainingen aangeboden om de arbeidsmarktregio’s verder te ondersteunen op de vragen die zij tijdens de gesprekken hebben opgeworpen.
Resultaat gesprekken GKND
Het thema staat bij alle gesproken arbeidsmarktregio’s (impliciet) op de agenda. Een aantal regio’s hebben bijvoorbeeld een diversiteitsstatement, het Charter Diversiteit, ondertekend, of zijn anderszins actief bezig met het onderwerp. In veruit de meeste regio’s staat maatwerk voorop om mensen weer aan het werk te helpen. Voor iedere langdurige werkloze wordt een persoonlijk stappenplan opgesteld om zo snel mogelijk uit te stromen. Sommige arbeidsmarktregio’s noemen maatwerk als expliciete poging om gelijke kansen voor iedereen te garanderen. Per individu wordt gekeken naar behoeftes en daar wordt vervolgens zo goed mogelijk op ingespeeld.
Bijna alle gesproken regio’s hebben speciale projecten om statushouders en jongeren (met of zonder migratieachtergrond) aan het werk te krijgen. In enkele regio’s lopen projecten voor ouderen, voor (alleenstaande) vrouwen en jonge moeders. Opvallend is dat mensen met een arbeidsbeperking vaak in reguliere trajecten van de klantmanagers geholpen kunnen worden. Voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt op basis van seksuele geaardheid of vanwege gender zijn nauwelijks specifieke projecten opgericht, terwijl er wel signalen zijn dat daar in sommige regio’s behoefte aan is.
Vraagpunten GKND
Tijdens de gesprekken met de regio’s is tevens gevraagd waar de klantmanagers in hun werk vaak tegenaan lopen. Hieruit blijkt dat regio’s verschillende ervaringen hebben met dezelfde oplossingen. In bepaalde regio’s zijn er, bijvoorbeeld, goede ervaringen met anoniem solliciteren. Andere regio’s zagen hier minder een positief resultaat in. Andere knelpunten die vaak naar voren komen zijn:
- Voortgang gelijke kansen vaststellen: Het is voor de regio’s moeilijk om vast te stellen of een werkgever expliciet geen interesse heeft in het creëren van gelijke kansen. Dat heeft te maken met het feit dat een afwijzing van een persoon door werkgever niet altijd (expliciet) op grond van discriminatie gebeurt. Ook is lastig vast te stellen of een gelijke kansen project succesvol is of dat er in het algemeen vooruitgang geboekt wordt binnen een regio. Er is geen data voor beschikbaar, omdat mensen niet in een database gecategoriseerd mogen worden op basis van bijvoorbeeld etnische achtergrond of seksuele geaardheid.
- Werkgevers overtuigen: Het is moeilijk om werkgevers die vooral geïnteresseerd zijn in winst maken te overtuigen van de meerwaarde van diversiteit op de werkvloer. Dat hangt samen met het gebrek aan data. Expliciet discriminerende werkgevers kosten daarnaast zoveel moeite, dat het weinig efficiënt is om hen te overtuigen.
- Cultuurverschillen: Taal is een belangrijke barrière, niet alleen om aan het werk te gaan, maar ook om de juiste hulp vanuit de gemeente te ontvangen bij het zoeken naar werk. Ook blijkt dat cultuurverschillen soms in de weg staan bij de uitstroom.
Goede voorbeelden (website) en van elkaar leren
Tijdens de gesprekken met de verschillende regio’s kwamen vele verschillende goede voorbeelden naar voren. De regio’s kunnen op basis van deze voorbeelden van elkaar leren, niet alleen op het gebied van projecten maar ook bijvoorbeeld op het gebied van methodieken. Om dit verder te faciliteren wordt op dit moment een website ontwikkeld waar de goede voorbeelden van de verschillende regio’s worden uitgelicht. Ook wordt een overzicht van vraagpunten ontwikkeld, welke doorverwijzen naar de goede voorbeelden. BKB zal een actieve inspanning verrichten om op basis van de gevoerde gesprekken de arbeidsmarktregio’s te verwijzen naar de relevante pagina’s op de website. In eerste instantie wordt de website ingericht voor de regio’s waarmee gesprekken zijn gevoerd. Indien u ook een plek op de website wenst, kunt u contact opnemen met tomtebuck@bkb.nl.
Ook spant BKB zich actief in om van elkaar te leren. In dit kader worden in mei drie bustours georganiseerd. Tijdens de bustours worden verschillende regio’s in het zonnetje gezet en kunnen zij hun goede voorbeelden delen met de aanwezigen van andere werkregio’s. Hierbij wordt met name aandacht besteedt aan de hierboven genoemde vraagpunten. U ontvangt hiervoor binnenkort een uitnodiging. Als u alvast meer informatie wilt ontvangen, kunt u een e-mail sturen naar merelek@bkb.nl.
Ten slotte worden in juni verschillende trainingen georganiseerd, waarbij het doel is om de arbeidsmarktregio’s de tools in handen te geven om met de verschillende geïdentificeerde vraagpunten om te gaan. Deze trainingen worden op dit moment ontwikkeld. Mocht u zelf vragen op het gebied van het thema GKND hebben, schroom dan vooral niet om contact op te nemen met ufukesmer@bkb.nl. BKB hoort uw vragen graag, zodat ze deze ofwel direct kunnen beantwoorden ofwel mee kunnen nemen in de trainingen.