Het nut van evaluatieonderzoek
Regelmatig laat het Agenschap SZW evaluatieonderzoeken uitvoeren. Wat wordt er bereikt met het ESF-geld? Nienke da Silva coördineert vanuit het Agenschap SZW alle evaluaties. Tijdens de laatste regiobijeenkomsten presenteerde ze de eerste uitkomsten. “Alle uitkomsten staan op de website. Ik kan iedereen aanraden eruit te halen wat interessant is”, is haar advies.
1. Waarom laat ESF evaluatieonderzoek uitvoeren?
“We willen laten zien wat er met ESF wordt bereikt. Elk thema wordt geëvalueerd, net als de uitvoering van de regeling en de resultaten van de projecten. Dat is verplicht maar het is ook belangrijk en interessant. Zeker voor aanvragers: een evaluatieonderzoek laat zien hoe je het doet.“
2. Waar kijken jullie naar?
“We kijken vooral naar wat er met het geld wordt bereikt. Dat is anders dan een paar jaar terug. Toen keken we of het geld goed besteed werd. Nu kijken we naar de doelmatigheid, doeltreffendheid en het effect. Dus niet: heeft iemand een traject gevolgd om aan het werk te komen? Maar: helpt het ESF-traject mee aan een betere positie op de arbeidsmarkt en een baan?”
3. Wat hebben aanvragers aan de evaluaties?
“Je kunt uit de onderzoeksrapporten ideeën halen voor andere projecten. Er staan vaak goede voorbeelden in of deze komen los beschikbaar. Het handige van evaluaties is ook dat je kunt zien hoe jouw project het doet vergeleken met het totaal van alle projecten.”
4. Waarom werk je bij het Agentschap en niet bij het beleid?
“Ja dat is uniek. Het Agentschap SZW is een uitvoeringsorganisatie. Evaluatieonderzoek zit normaal bij beleid. Het Agentschap heeft het bij elkaar gebracht om de uitvoering te versterken. En zo werkt het ook. De aanbevelingen uit onderzoeken worden zoveel mogelijk meteen opgepakt door de uitvoering.”
5. Wat komt er uit de eerste CBS-resultaten?
“De CBS-cijfers gaan nu nog alleen over de 70 projecten bij de arbeidsmarktregio’s. In 2014/2015 zijn ruim 93.000 mensen geholpen met ESF. De meeste mensen zijn jonger dan 28 jaar. 86 procent behoort tot de kwetsbare doelgroep: de helft woont bijvoorbeeld in een huishouden waar niemand werk heeft. Uit deze eerste CBS-cijfers blijkt dat 20% van de deelnemers met een afgerond ESF-traject een baan heeft gevonden. Dat zijn overigens voorlopige uitkomsten.”
6. Wat zeggen de aanvragers in de evaluatie van het thema actieve inclusie?
“Uit de eerste evaluatie over de uitvoering blijkt dat ze veel waarde hechten aan het contact met de accounthouders van het Agentschap. De voorlichting over de regeling vinden ze positief. Minder positief zijn ze over de controles, die ervaren ze als last. Ze maken zich ook zorgen over de eindcontrole. De volgende evaluatie die binnenkort verschijnt gaat over de resultaten.”
7. Hoe ver is de evaluatie van duurzame inzetbaarheid?
“De effectevaluatie komt komende juli uit, maar nu is al duidelijk dat 90 procent van de bedrijven het project zonder ESF niet had kunnen uitvoeren, of met concessies.”
8. Tip voor aanvragers?
“Lees de onderzoeksrapporten en haal eruit wat voor jezelf interessant is. En wil je meedenken over de onderzoeken? Dat kan, graag zelfs. Stuur mij een mail.”