Borging ‘gelijke kansen en non-discriminatie’ in de uitvoering
Tijdens de regiobijeenkomsten ESF 2014-2020 van april 2016 zijn centrumgemeenten door adviesbureau VanDoorneHuiskes geïnformeerd over hoe het ervoor staat met de borging van gelijke kansen en non-discriminatie (GKND) in ESF-projecten.
Borging tweede doelstelling ´gelijke kansen en non-discriminatie´
In het eerste jaar van de nieuwe programmaperiode ESF 2014-2020 is de aandacht uitgegaan naar uitleg over deze doelstelling en hoe men die in de projectaanvraag kon opnemen. In het tweede jaar gaat het om de vraag hoe GKND in de uitvoering van de projecten tot zijn recht komt. Door middel van Ronde Tafelgesprekken bij AMR´s heeft VanDoorneHuiskes geïnventariseerd welke sterke en verbeterpunten en welke kansen en bedreigingen zich voordoen bij de borging van de tweede doelstelling in de uitvoering van de ESF-projecten.
Belangrijkste uitkomsten uit de Ronde Tafelgesprekken
Kennis, vaardigheden en commitment voor GKND zijn vanzelfsprekend in de uitvoering: aandacht voor GKND hoort immers bij het vakmanschap. Uitvoerders zijn professionals. Echter van het bestaan van een tweede ESF-doelstelling hebben de meeste uitvoerders geen weet. Het merendeel besteedt geen of nauwelijks expliciete aandacht aan de borging van gelijke kansen en non-discriminatie in de ESF-projecten. Er zijn verschillen; de borging van GKND is niet bij iedereen in de uitvoering even ‘doorleefd’ en een aantal uitvoerders noemt zichzelf ’onbewust bekwaam’.
Uit de Ronde Tafelgesprekken blijkt tevens dat er geen sturing, evaluatie of monitoring van de tweede doelstelling plaatsvindt. In alle gemeenten zijn wel goede voorbeelden voorhanden. Het bespreken van goede voorbeelden ondersteunt bewustwording en borging. ‘Moet ik verantwoorden?’ blijft nog steeds de vraag van gemeenten en scholen.
De tijd lijkt rijp, er dienen zich kansen aan voor de borging van GKND: samenwerkingsverbanden in de regio’s kunnen benut worden voor het borgen van aandacht voor GKND, gemeentelijk beleid biedt aanknopingspunten en ook goede relaties met werkgevers zijn kansrijk.
In de volgende fase staan nog verschillende activiteiten op het programma:
Binnenkort: Consensusverklaring Gelijke Kansen en Non-Discriminatie
Een consensusverklaring GKND verbindt verschillende partijen die met gelijke kansen en non-discriminatie te maken hebben. In zo’n verklaring laten de partijen zien dat ze begrijpen waar het om gaat en er samen aan willen werken. Het draagt bij aan bewustwording en vergroot het draagvlak. VanDoorneHuiskes heeft een model Consensusverklaring GKND gemaakt, een instructiefilm en schriftelijke handleiding. Deze komen in de Toolkit voor gemeenten op de website van het Agentschap. Elke gemeente kan hiermee een eigen verklaring, op maat, opstellen.
Verdieping in de regio
Voor AMR’s die medewerkers in de uitvoering verder willen informeren, inspireren, of zich willen verdiepen in de borging van GKND, is er de mogelijkheid gebruik te maken van extra ondersteuning van VanDoorneHuiskes. Met een presentatie over GKND, onbewuste vooroordelen en stereotypen, een carrousel met ‘goede voorbeelden’ of een workshop over ‘persoonlijke privileges en het ontstaan van verschillen’ kan een werkoverleg of themamiddag in de eigen AMR ingevuld worden.