Nieuwe subsidiekansen voor de G4!

Goed nieuws voor Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Sinds 13 november 2015 is de subsidieregeling ESF 2014-2020 uitgebreid.

Simon Heeremans, senior beleidsmedewerker

Vanaf nu is het voor de G4 mogelijk om subsidie aan te vragen voor een nieuw type wijkgerichte projecten. Het nieuwe onderdeel heet: geïntegreerde territoriale investeringen (GTI). Simon Heeremans, senior beleidsmedewerker van de directie Participatie en Decentrale Voorzieningen, legt uit wat GTI inhoudt.

Waar gaat dit over?

“Het nieuwe subsidieonderdeel is bedoeld om de hoge werkloosheid in bepaalde delen van de vier grote steden te bestrijden. Waarom? Alle G4-steden hebben te maken met bovenmatig grote verschillen in de sociaaleconomische situatie tussen de verschillende delen van de stad. In het belang van de sociale verhoudingen is het zaak dat deze verschillen niet teveel oplopen. De programma’s in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht dragen bij aan duurzame stedelijke ontwikkeling door het vergroten van de werkgelegenheidsmogelijkheden. We organiseren dit vanuit twee subsidiepotten: ESF en EFRO, het Europese fonds voor Regionale Ontwikkeling.”

Waarom ESF en EFRO samen?

“De mismatch op de arbeidsmarkt belemmert een duurzame stedelijke ontwikkeling. In deze geïntegreerde aanpak richt het EFRO zich op de ontwikkeling van werkgelegenheid en de sociaal economische omgeving. ESF richt zich op de ontwikkeling van alle werkzoekende werklozen via scholing, opleiding en het ontwikkelen van toepasselijke curricula. “

Om wat voor projecten gaat het?

“Het gaat om projecten in het kader van geïntegreerde programma’s waardoor zowel de werkgelegenheid als de sociaaleconomische omgeving verbeteren. Stel dat je in een stedelijk gebied vierkante meters bedrijfsruimte creëert op basis van de vraag, dan verbetert het vestigingsklimaat. Natuurlijk kunnen mensen in de wijken profiteren van de verbeterde vestigingsmogelijkheden, maar in een vrije markt is het geen garantie dat juist zij daar kunnen werken. We proberen te bereiken dat veel mensen uit de wijken daar komen werken. “

In welke gebieden kunnen projecten starten?

“De GTI-gebieden waar actief op ingezet kan worden, is voor Amsterdam begrensd door de stad Amsterdam minus het stadsdeel Centrum. Voor Utrecht: het stationsgebied, Leidsche Rijn Centrum, Lage Weide, bedrijventerrein Overvecht en De Uithof. Den Haag zet in op een integrale stedelijke aanpak die de ‘top’ economie verbindt met de lokale economie. De inzet binnen het stedelijk programma (GTI) is gericht op het stimuleren van de lokale economie en het realiseren van werkgelegenheid. Economische kansen liggen met name in Scheveningen, Haagse Hout, Centrum, Escamp, Laak en de transformatiegebieden rondom de stations en Binckhorst. En in Rotterdam: Rotterdam Zuid en Stadshavens. “

Waarom doen jullie dit?

“Omdat de mismatch op de arbeidsmarkt in bepaalde delen van de steden hardnekkig blijkt. Bovendien verbeteren de werkgelegenheidsmogelijkheden voor achtergestelde groepen in deze gebieden als we investeren in hoogwaardige en toegankelijke werk- en bedrijfslocaties. We willen met de inzet van ESF in de GTI’s te weten komen of het meerwaarde heeft om ESF en EFRO te combineren. Daarbij is de vraag van de bedrijven het uitgangspunt. Kan een meer volledige aanpak worden gedaan om de werkloosheid aan te pakken en de werkgelegenheid te vergroten? Ik kan me voorstellen dat dit op langere termijn een succesvolle strategie is. Ik zie dit als een interessant experiment in Europa.”

Hoeveel geld is er beschikbaar?

“Er is 25 miljoen euro ESF beschikbaar. Voor de jaren 2016 en 2017 is 12 miljoen euro opengesteld.”

Wanneer kan de aanvraag worden ingediend?

“De eerste tranche is open dus de projectaanvragen kunnen bij de vier gemeenten worden ingediend.”

Meer weten: Agentschap SZW of de website www.kansenvoorwest2.nl