Minder werkdruk, meer mentale veerkracht

Hoe kun je de werkdruk verlagen zonder de hoge productienorm los te laten? Re-integratiebedrijf Keerpunt heeft die vraag beantwoord in het ESF-project ‘Werkdruk en mentale veerkracht’. Belangrijkste succesfactor: heldere en eerlijke communicatie op alle niveaus binnen het bedrijf.

Nieuwsbrief 3 2015 Minder werkdruk, meer mentale veerkracht
Beeld: ESF
Het team achter het ESF-project ‘Werkdruk en mentale veerkracht’.

De declarabele urennorm is met 85 procent pittig bij re-integratiebedrijf Keerpunt. Het is één van de redenen dat een deel van de 180 werknemers binnen Keerpunt een hoge werkdruk ervaart. Medewerker Yvonne van der Salm geeft een voorbeeld: “Als je twee weken op vakantie bent, staat je productie twee weken lang op nul. Sommige medewerkers hebben daar veel last van en hebben het gevoel daarna moeilijk weer op die norm van 85 procent te kunnen komen.” Voor de directie van Keerpunt was dit reden om uit te laten zoeken wat de ervaren werkdruk is en wat de organisatie daar aan kan verbeteren.

Nulmeting

Begin 2015 startte Keerpunt het project ‘Werkdruk en mentale veerkracht’. Met subsidie vanuit de ESF-regeling ‘Duurzaamheid inzetbaarheid bedrijven/instellingen‘ is eerst een nulmeting gedaan naar de mate van werkdruk. Deze bestond uit een vragenlijst – door 82 procent van de werknemers ingevuld – en diepte-interviews. De uitkomsten laten zien dat er bij Keerpunt veel jonge, ambitieuze mensen werken. Per medewerker verschilt het nogal hoe ze de werkdruk ervaren. Een meerderheid (60%) heeft volgens de onderzoekers last van een te hoge werkdruk. De mentale veerkracht wordt aangetast en kans op een burn-out ontstaat. Werknemers hebben het gevoel opgeslokt te worden door het werk. De declarabele urennorm wordt ervaren als een loden last.

Optimaal team

Het tweede deel van de ESF-subsidie is gebruikt voor het uitvoeren van een actieplan door twee doorbraakteams vanuit de werkvloer. Doel is om het gezond werken te bevorderen en de duurzame inzetbaarheid te vergroten. Zo wordt de samenstelling van de teams binnen Keerpunt onder de loep genomen. Yvonne van der Salm legt uit: “Een team wordt sterker als er meer diversiteit aan medewerkers is. Een optimaal samengesteld team kan de werkdruk verlichten. De extra taken die bovenop je eigenlijke werk komen, kunnen zo beter worden verdeeld.”

Communicatiestijl

Het actieplan bevat meer verbeteringen. Zo heeft het MT haar communicatiestijl verbeterd en organiseert zij nu kwartaalmeetings over de koers van het bedrijf. “Communicatie blijkt een belangrijke factor in dit project. Alleen al het met elkaar praten over de werkdruk die je ervaart, zorgt ervoor dat de druk minder wordt. Door dit project hebben medewerkers elkaar leren kennen, ze ontdekken hoe anderen omgaan met hun werk. En dat geeft energie en bevordert gezond werken.”

2016

Of de werkdruk door het project daadwerkelijk is verlaagd binnen het re-integratiebedrijf, is nog niet bekend. In 2016 wordt dit door het onderzoeksbureau gemeten. Wel is nu al duidelijk dat – door aan de slag te gaan met dit thema –de betrokkenheid bij de onderwerpen die spelen op alle niveaus in de organisatie is gestegen. “In 2016 gaan we hiermee verder en pakken we de overige aanbevelingen op. We hopen daarmee dat de mentale veerkracht nog groter wordt. Inmiddels is dit geen project meer, maar onderdeel geworden van een nieuwe manier van denken en samenwerken.”