FC Groningen introduceert sociale innovatie binnen de topsport
Duurzame inzetbaarheid van trainers en staf? FC Groningen heeft hiervoor een ontwikkeltraject gemaakt. Trainers en staf zijn begeleid in een nieuwe manier van werken en ontwikkelen. Hans Nieboer en Glenn Pinas, werkzaam als professionele coaches binnen de basketbalwereld, leggen uit hoe zij de staf van FC Groningen hebben begeleid.
“We zijn gestart met een onderzoek naar de duurzame inzetbaarheid van trainers en staf en daar hebben we een verandertraject aan gekoppeld. Onderdeel van het verandertraject was gerichte aandacht voor mentale begeleiding met het doel het gedrag en mindset te veranderen. Ook was aandacht voor het ontwikkelen van competenties en vaardigheden. De coaches leren anders leiding geven, de spelers leren meer initiatief te tonen, creatief problemen op te lossen en samen te werken. Uiteindelijk doel is dat trainers en staf leren om jonge talentvolle spelers ontwikkelingsgericht te coachen zodat ze hun talent kunnen blijven ontwikkelen.
Waarom doet FC Groningen dit?
“FC Groningen heeft talentvolle spelers. Er is behoefte aan een leercultuur waarin talentontwikkeling en teamontwikkeling centraal staan. Dat willen we ook uitdragen naar de jonge generatie voetballers. We willen toe naar een omgeving waar het veilig is voor mensen om zich te ontwikkelen en om fouten te maken en hiervan te leren. Dat is goed voor spelers maar ook voor medewerkers en voor de organisatie als geheel. Dit traject leidt tot een wezenlijk andere manier van werken, waarbij kennis en/of vaardigheden worden geleerd die ook de inzetbaarheid op de arbeidsmarkt van zowel de trainers en staf als de spelers vergroot.”
Hoe hebben jullie dit aangepakt?
“Alle trainers, begeleiders en staf hebben een onderzoek gehad naar hun huidige inzetbaarheid. Zo hebben we het startpunt bepaald voor de begeleidingsactiviteiten. We hebben gekeken naar hun kennis, vaardigheden en competenties en een gedragsstijlanalyse gemaakt. Door dit onderzoek hebben medewerkers zichzelf beter leren kennen en zijn doelen gesteld voor de persoonlijke ontwikkeling en de ontwikkeling van het team als geheel. Hieruit is een blauwdruk ontstaan voor de manier van werken. Het gaat erom dat trainers, begeleiders en staf het maximale uit zichzelf kunnen halen en daardoor ook het maximale uit de jeugdspelers.”
Werkt dat?
“Nou en of! Je ziet dat de trainers en begeleiders, maar daardoor ook de talentvolle jeugdspelers, zich nu focussen op wat zij moeten gaan doen. Dat is een mindsetverandering. Daarnaast heeft FC Groningen een belangrijke voorbeeldfunctie in de regio. Door op deze manier te werken aan duurzame inzetbaarheid en sociale innovatie geeft FC Groningen een prachtig voorbeeld binnen de topsport en binnen de regio.”