“Ze doen echt iets voor je.”

Hoe kun je gelijke behandeling en non-discriminatie in ESF-projecten bevorderen? De gemeente Nijmegen heeft de werkwijze van het jongerenloket aangepast. Met een outreachende en integrale aanpak blijken migranten jongeren nu vaker gebruik te maken van het loket. “Ze doen echt iets voor je”, aldus hun reactie.

Nieuwsbrief ESF 1 2015  Anke Chekroun, projectleider ESF bij de gemeente Nijmegen.
Anke Chekroun, projectleider ESF bij gemeente Nijmegen

In Nijmegen zitten medewerkers van het jongerenloket niet alleen op een centrale locatie. Het loket is tegenwoordig ook in drie wijken te vinden. Reden? “Uit een monitor onder Antilliaanse en Marokkaanse Nederlanders in Nijmegen blijkt dat jongeren met deze achtergrond vaker te maken hebben met schooluitval en werkloosheid. Tegelijk worden ze minder goed dan andere jongeren bereikt door het jongerenloket. Daarom hebben we de werkwijze van de jongerenloketten aangepast”, aldus Anke Chekroun, projectleider ESF bij de gemeente Nijmegen.

Drie wijken

Wat is er veranderd? Anke Chekroun: “We kiezen nu voor een outreachende aanpak om deze jongeren te bereiken. Dat houdt in dat er dus in drie wijken een jongerenloket is, dichtbij huis. Het loket zit op een plek waar jongeren makkelijk kunnen binnenlopen. En behalve de lage drempel blijkt een succesfactor dat de jongeren meteen hulp krijgen. Niet alleen bij hun weg naar werk of opleiding, maar ook bij andere zaken waar ze tegen aan lopen. Ze kunnen bij het loket binnenkomen met hun post en allerlei formulieren en ze worden direct geholpen.”

Dit werkt

Kern van het loket is de integrale aanpak. Het jongerenloket is verbonden aan allerlei partners in de wijk: welzijnsorganisaties, het sociale wijkteam, de straatcoach, schuldhulpverlening. “We organiseren een netwerk van mensen om een jongere heen. Niemand vindt het fijn om langs verschillende loketten te moeten als je hulp nodig hebt. Maar bij jongeren werkt dat al helemaal niet.”

Taalmeter

Taalachterstand en laaggeletterdheid vormen een bekende belemmering om aan het werk te komen. De gemeente Nijmegen is gestart met het meetinstrument de Taalmeter om deze factor op te sporen en aan te pakken. In een recente pilot is de Taalmeter bij 35 mensen afgenomen. Anke Chekroun: “Sommige mensen hebben een ongelijke startpositie, uitsluitend door de taalachterstand. Dat zijn niet alleen werkzoekenden met een andere culturele achtergrond maar ook autochtone werkzoekenden. Met de Taalmeter meten we het taalniveau. Vervolgens bieden we zo nodig taaltrainingen om de kans op werk te vergroten. ” Ook voor taaltrainingen kan ESF worden ingezet.