Eerste Participatiefabriek in Almere
Sinds maart 2014 heeft Almere als eerste in Nederland een Participatiefabriek. Mensen met een uitkering worden hier op bijzondere wijze werkfit gemaakt. De Participatiefabriek draait op het concept ‘leermeester-gezel’. Werkzoekenden helpen andere werkzoekenden. Het resultaat? Een derde van de mensen heeft inmiddels een baan.
Foliena (51) is al 3,5 jaar op zoek naar werk. Ze heeft net de zoveelste afwijzing gekregen terwijl ze ver was in de procedure. “Vandaag wilde ik eigenlijk in bed blijven. Maar ik had afgesproken met mijn gezellen. En nu ben ik blij dat ik gekomen ben. Je leert hier om negativiteit om te bouwen. De Participatiefabriek geeft mij structuur in mijn dag, een positieve sfeer. En ik profiteer van het netwerk van anderen. Zonder de Participatiefabriek en de positieve inbreng van onze projectcoördinator was ik niet zover gekomen.”
Flow
Naast haar zit Toon (57) die een paar jaar terug zijn freelanceopdrachten in de tv-industrie kwijtraakte. Sinds die tijd is hij op zoek naar werk. “De gemeente stuurde me naar de Participatiefabriek en ik zal eerlijk zijn: ik was niet bepaald gemotiveerd. Ik was teleurgesteld in alles en iedereen. Maar eenmaal binnen ging de knop om. Ik ben vrij snel leermeester geworden in de communicatie. Daardoor is de motor weer gaan lopen. Het appelleert aan mijn talenten, ik zit weer in de juiste flow. Ik ben hier pas twee maanden en ik voel me goed.”
Alleenstaande ouders
“Als je hier een dag binnen bent, wil je niet meer terug”, knikt de enthousiaste projectcoördinator Ineke van Galen. Een jaar terug kreeg ze de kans bij welzijnsorganisatie De Schoor om in een buurthuis dit werkervaringsproject te starten, in samenwerking met de gemeente Almere. “De gemeente stuurt mensen door met jarenlange afstand tot de arbeidsmarkt. Dat zijn zelfredzame 45-plussers maar ook kwetsbare werkzoekenden zoals alleenstaande ouders. Ook werkzoekenden met een UWV-uitkering melden zich vrijwillig aan.”
Succesformule
“Onze succesformule is dat we naar ieders talenten kijken. En we zoomen in op het aspect van de tegenprestatie: jij kunt ook iets doen voor een ander, voor de wijk of voor de stad. De één gaat hier schilderen, de ander maakt de website, weer een ander geeft sollicitatiecursussen. We hebben voor iedereen een traject om eerst weer werkfit te worden. En is iemand werkfit, dan volgt jobcoaching en doen we er alles aan om die persoon te ondersteunen bij de zoektocht naar werk.”
Jonge god
Een derde van de 28 mensen die sinds maart 2014 zijn binnengekomen, heeft inmiddels werk. Nog eens een derde heeft een flinke stap richting werk gezet. De projectcoördinator is apetrots. “Ze komen uitgerangeerd binnen en ze gaan als een jonge god weer weg.” De Participatiefabriek maakt onderdeel uit van de ESF-aanvraag voor de gemeenten ‘Arbeidsmarkt & Flevoland 1’.