Werk in zicht voor Groningers
Groningen is met 27 gemeenten in zowel de provincie Groningen als Noord-Drenthe, een van de grootste arbeidsmarktregio’s. ‘Werk in Zicht’ staat voor een actiegerichte samenwerking op de Groninger en Noord-Drentse arbeidsmarkt. Gemeenten, UWV, ondernemers en onderwijs slaan de handen ineen om ‘Noorderlingen’ aan het werk te krijgen en aan het werk te houden. De projecten worden mede mogelijk gemaakt met subsidie vanuit het Europees Sociaal Fonds (ESF).
Half oktober dient centrumgemeente Groningen een ESF-aanvraag in voor zowel de gemeenten als de PrO VSO scholen. Programmamanager Ineke Schouten: “We hebben er bewust voor gekozen om de aanvragen tegelijk in te dienen om de projecten zo goed mogelijk op elkaar te laten aansluiten.”
Björn Greven, projectleider ESF: “Om een mooi voorbeeld te noemen: met behulp van het project ‘werkschool’ krijgen jongeren van PrO VSO scholen perspectief op een betaalde baan door praktijkervaring en intensieve begeleiding vanuit zowel school áls de gemeente. De gemeente onderzoekt waar vraag naar is. Het onderwijsaanbod wordt hierop aangepast voor een optimale toeleiding naar de arbeidsmarkt. Een ander mooi voorbeeld is het opleiden van dakloze jongeren en vrouwen in de vrouwenopvang richting de horeca. De uitstroom is succesvol!”
Gezamenlijke aanpak succesvol
Voor centrumgemeente Groningen is een projectmatige werkwijze met verschillende partijen niet nieuw. “Sinds 2009 werken we voor de aanpak van jeugdwerkloosheid samen met gemeenten en UWV,” licht Ineke Schouten toe. “Voor de aanvraag voor ESF Jeugd hebben we dus al ‘geoefend’ met de aanpak vanuit één centrumgemeente. Deze gezamenlijke aanpak is zeer succesvol gebleken, dus die houden we in stand. Ook voor andere projecten. De focus ligt daarbij niet alleen op jongeren. ‘Werk in Zicht’ richt zich op projecten die vraag en aanbod -in het onderwijs en op de arbeidsmarkt- beter op elkaar laten aansluiten. Voor 55-plussers en voor de jeugd is extra aandacht nodig.”
Subregionale samenwerking
Björn Greven: “Onze arbeidsmarktregio bestaat uit 4 subregio’s met elk een eigen vraag en eigen aanpak. Dat vergt de nodige afstemming. Zo ook omtrent een ESF-aanvraag. Welke projecten nemen we mee in de aanvraag. Hoe pakken we de administratieve afhandeling aan en hoe geven we de risicospreiding gestalte. Een intensieve sub regionale samenwerking is hierbij onontbeerlijk. Groningen bepaalt zeker niet alleen, we beslissen samen.”
Goed voortraject
Een goede voorbereiding is het halve werk. “Maak mensen vrij voor ESF. Je doet het niet even ‘erbij’. In het voortraject huurden we externe deskundigheid in,” en dat kan Greven ook andere centrumgemeenten aanbevelen. “Het scheelt een hoop tijd! En met een goed voortraject hebben we straks een stevige aanvraag.”