Wees bewust van gelijke behandeling en non-discriminatie
Tijdens de regionale bijeenkomsten ESF 2014-2020 van september 2014, zijn centrumgemeenten door adviesbureau VanDoorneHuiskes geïnformeerd over het bevorderen van gelijke behandeling en non-discriminatie in ESF-projecten. VanDoorneHuiskes ondersteunt in opdracht van het Agentschap SZW gemeenten bij het uitwerken van dit thema in de projecten.
Doelstelling gelijke behandeling en non-discriminatie
De Europese Commissie wil dat in het nieuwe programma ESF 2014-2020 in alle projecten aandacht is voor het thema gelijke behandeling en non-discriminatie. Naast de hoofddoelstelling Actieve inclusie hebben projecten “mede tot doel de bevordering van de gelijkheid van vrouwen en mannen en de bevordering van gelijke kansen en non-discriminatie.” Wat dit concreet inhoudt en hoe je aandacht voor dit thema vormgeeft in de projecten, is tijdens de regionale bijeenkomsten uitgelegd en met praktische voorbeelden toegelicht.
Discriminatie op de arbeidsmarkt
Projecten in de nieuwe programmaperiode hebben tot doel het bevorderen van actieve inclusie, door middel van het vergroten van mogelijkheden tot participatie op de arbeidsmarkt. Maar gelijkwaardige arbeidsparticipatie is niet voor alle categorieën werkzoekenden in gelijke mate verzekerd. Binnen de groepen met een structurele achterstand op de arbeidsmarkt waarop de ESF-projecten zich richten, vormt discriminatie een ernstige belemmering voor sommige groepen werkzoekenden. Vrouwen, mensen van niet-westerse afkomst, homoseksuelen en transgenders, hebben bijvoorbeeld een andere arbeidsmarktpositie en andere kansen op de arbeidsmarkt dan mannen, autochtone Nederlanders en hetero’s. De werkloosheid onder jongeren van niet-westerse afkomst is veel groter dan die van autochtone jongeren.
Hoe uitsluiting en discriminatie tot stand komen
Hoe mechanismen van uitsluiting en discriminatie werken is tijdens de voorlichtingsbijeenkomsten met informatie, beeldmateriaal en voorbeelden uitgelegd. Ook hoe gelijke behandeling en non-discriminatie helpen om meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te helpen. Borging van gelijke behandeling en non-discriminatie in de ESF-projecten levert namelijk een effectievere werking van de ingezette middelen voor actieve inclusie en het verbeteren van toegang tot werk voor zoveel mogelijk werkzoekenden en niet-actieven.
Informatiebrochure en informatiekaart
Voor wie niet in de gelegenheid was om deel te nemen aan de regionale bijeenkomsten, of wel aanwezig was maar alles nog eens na wil lezen, is de informatiebrochure #Gelijke behandeling en non-discriminatie beschikbaar in de Toolkit gemeenten op de website van het Agentschap. Ook is er een handige informatiekaart die gebruikt kan worden om gelijke behandeling en non-discriminatie in de ESF-aanvraag effectief te borgen. Gemeenten die vragen hebben, kunnen natuurlijk ook altijd rechtstreeks contact opnemen met het Agentschap.
Voorbeelden van gelijke behandeling en non-discriminatie binnen ESF-projecten
VanDoorneHuiskes heeft in de afgelopen periode de Arbeidsmarktregio’s (AMR’s) bezocht. Daarbij zijn goede voorbeelden van gelijke behandeling en non-discriminatie binnen ESF-projecten voor het voetlicht gekomen. In een project gericht op jongeren werd vastgesteld dat niet alle jongeren dezelfde kansen hebben om uit te stromen naar een baan. Taalachterstand vormt voor sommige jongeren een belemmering om uit te kunnen stromen naar werk. Aan deze jongeren wordt Nederlandse taal als extra activiteit aangeboden om hun kans op werk te vergroten.
In een ander project wil men vrouwen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt een half jaar werkervaring laten opdoen. Ervaringen met de doelgroep wijzen uit dat de slagingskans laag is als je aan allochtone vrouwen en alleenstaande moeders werkervaringsplaatsen aanbiedt op grote afstand van huis. Bij de banketbakker om de hoek is de drempel om weer met de arbeidsmarkt in contact te komen veel lager. Zoek daarom vooral naar stageplaatsen direct in de buurt waar deelnemers wonen.
In volgende nummers van de nieuwsbrief belichten we enkele andere goede voorbeelden. De brochure en informatiekaart is onderdeel van de Toolkit gemeenten