Levensmiddelenindustrie wil boot niet missen

Vanaf 15 oktober tot en met 7 november 2014 kan subsidie worden aangevraagd voor projecten rond het thema duurzame inzetbaarheid. Stichting Opleidings- en Ontwikkelingsfonds in de Levensmiddelenindustrie – kortweg SOL – promoot de regeling enthousiast. Directeur Liesbeth Rutjes legt uit waarom haar achterban deze boot niet mag missen.

Nieuwsbrief ESF 3 2014 Directeur Liesbeth Rutjes van de Stichting Opleidings- en Ontwikkelingsfonds in de Levensmiddelenindustrie

Het is een voorrecht om producten te kunnen maken die je dagelijks eet en drinkt. Dat is volgens Liesbeth Rutjes één van de redenen dat de levensmiddelenindustrie zo populair is om in te werken. Het is ook precies de reden dat mensen er heel lang blijven werken. “De gemiddelde leeftijd is hoog. Daarom is het voor deze sector belangrijk om aan de slag te gaan met duurzame inzetbaarheid. Zeker nu de pensioenleeftijd verhoogd is.”

Ambitie

Duurzame inzetbaarheid betekent voor SOL dat de juiste persoon op de juiste plaats werkt en gezond, vitaal en in balans is. “Wij hebben de ESF-subsidieregeling flink gepromoot bij onze bedrijven. Er liggen zoveel kansen. Flexibel roosteren, arbeidstijdenmanagement, het bevorderen van een leercultuur, leeftijdsbewust personeelsbeleid... Inmiddels zijn we met vijftig bedrijven in gesprek hierover. Onze ambitie is om met ten minste 25 bedrijven een aanvraag in te dienen. Ja, dat gaat lukken.”

Tip

Haar tip voor bedrijven die aan de slag willen met duurzame inzetbaarheid? “Kijk goed naar wat er speelt in je organisatie en wat je wilt verbeteren. Als je nog geen plan hebt om iets te doen aan blijvende arbeidsparticipatie, dan is dit een mooie opstap. En lukt het je niet om dit helder op papier te krijgen, dan kan een adviseur van een O&O-fonds helpen.”

Aarzelingen

De levensmiddelenindustrie is de grootste maakindustrie van Nederland. De achterban van SOL varieert van grote bedrijven als FrieslandCampina, Douwe Egberts en Heinz tot middelgroot en klein bedrijf als Bolletje, Ardo en Nora. “De grotere bedrijven doen graag mee. Maar we werken ook voor een grote groep kleinere bedrijven. Van hen hoor ik dat de ondergrens van 12000 euro redelijk hoog is. Ik hoor ook aarzelingen over de administratieve rompslomp van ESF, maar die zijn geluiden zijn gebaseerd op historie. Zelf vind ik deze ESF-regeling over duurzame inzetbaarheid redelijk simpel.”

15 oktober: start

Het aanvragen van ESF-subsidie voor duurzame inzetbaarheid is mogelijk vanaf 15 oktober tot en met 7 november 2014. Totaal is € 22.000.000,- beschikbaar. De subsidie per project bedraagt maximaal 50 % van de projectkosten. Per aanvrager is de maximale hoogte € 10.000,-.