“Wat mij betreft kan meer gedigitaliseerd“
Het tekort aan stage- en leerwerkplekken is een probleem in Nederland. Zonder stage- of leerwerkplek kunnen jongeren hun opleiding niet afronden. Vanuit het Regionaal Actieplan Jeugdwerkloosheid wil centrumgemeente Leiden -samen met het onderwijs en werkgevers- meer jongeren aan werk, leerbanen en stages helpen. Dit wordt mede mogelijk gemaakt met ESF-gelden.
De rijksoverheid heeft onlangs € 30 miljoen extra vanuit het ESF beschikbaar gesteld voor de bestrijding en het voorkomen van jeugdwerkloosheid. De centrumgemeenten van de 35 arbeidsmarktregio’s hebben allen al eerder dit jaar in het kader van de nationale aanpak jeugdwerkloosheid plannen ingediend bij minister Asscher om samen met bedrijven, scholen en jeugdzorg de handen ineen te slaan en gezamenlijk de strijd tegen de jeugdwerkloosheid aan te gaan. Centrumgemeente Leiden loopt voorop in deze projectmatige werkwijze met verschillende partijen. Jos Valk is projectleider van het Regionaal Actieplan Jeugdwerkloosheid bij de gemeente Leiden: “In het Actieplan staat de samenwerking tussen werkgevers en scholen in de regio Holland Rijnland centraal. De opdracht is om met alle regionale organisaties jongeren actief te maken en te houden op de arbeidsmarkt. Dit doen we door diverse projecten op te zetten en werkgevers en jongeren intensief te ondersteunen en begeleiden. Elke betrokken partij draagt daaraan bij vanuit de eigen achtergrond en expertise. We dragen de gezamenlijke verantwoordelijkheid: dat is waar het Actieplan om draait.”
1200 Dossiers
Met vijf ESF-projecten op haar naam is Jos Valk een ervaringsdeskundige. “Het Agentschap SZW is een toegankelijke organisatie,” aldus Jos Valk. “We kunnen altijd even bellen voor een vraag of advies.” Ook de regionale informatiebijeenkomsten rond de nieuwe ESF-programmaperiode, ervaart Valk als nuttig. “Het is fijn om ervaringen met andere ESF-aanvragers uit te wisselen en feedback te geven naar het Agentschap SZW. Er wordt echt geluisterd naar de ervaringen en verbeterpunten neemt het Agentschap mee. “Wat mij betreft kan er nog veel meer gedigitaliseerd worden rondom de verantwoording. Het is nog steeds veel papierwerk met veel achterliggende stukken. Het zou bijvoorbeeld al zoveel makkelijker zijn als digitaal tijdschrijven binnen ESF mogelijk zou zijn. De veelheid in administratie lijkt onontkoombaar, maar verschilt ook per project. Ons laatste project behelsde 1200 jongeren. Dat betekent 1200 dossiers te verantwoorden! Binnen het project hebben we één medewerker specifiek voor de administratie. Dat hebben we echt nodig om de financiën strak te kunnen inregelen. In de projectorganisatie hanteren we het ‘6-ogen-principe’: bijna goed, is niet goed.”
Duidelijke afspraken
Jos Valk: “Binnen de projecten regelen we vooraf met de betrokken partijen -in een officiële overeenkomst- het partnerschap. Hierdoor kunnen we zonder aanbesteding gebruikmaken van elkaars personeel. Ook maken we heel duidelijke afspraken over de afrekening, namelijk op basis van hetgeen er verantwoord wordt. De gemeente Leiden gaat de subsidie ook niet voorfinancieren bij de partners. Dat betekent dat de partijen pas geld krijgen ná de afrekening. Het kan dus zijn dat betrokken scholen pas na drie jaar het geld ontvangen.”
Nieuwe ESF-periode
In de ESF-periode 2014-2020 zal gemeente Leiden de eerdere ervaringen en resultaten met ESF Actie Jeugd verder uitbouwen. Valk: “In de komende tijd bekijken we met partners zoals UWV, werkgevers en scholen, hoe we jongeren met een Wajong-uitkering kunnen begeleiden naar werk. Dit is naast de inzet van de 30% van de subsidie voor leerlingen PRO en VSO waarin ook zij inspanningen leveren om jongeren op hun plek te krijgen. De vraag is of het model en de methodiek die in de nieuwe ESF-programmaperiode ontwikkeld is voor WWB-jongeren, ingezet kan worden om ook deze doelgroep op een goede plek te krijgen op de arbeidsmarkt of in de samenleving.”