Echt een enorme verbetering!
Minder administratieve rompslomp en standaardprijzen voor mbo-opleidingen volgens de beroepsbegeleidende leerweg. Dat zijn de belangrijkste veranderingen bij ESF Actie D. “Dit is echt een enorme verbetering”, vindt Arie Visser van het O&O fonds voor de sector Sociale Werkvoorziening. “We hoeven veel minder gegevens bij te houden.”
Een groot voordeel voor wie subsidie heeft aangevraagd voor ESF Actie D: de verantwoording is vereenvoudigd. “Dit ontslaat ons als uitvoerder van heel veel onnodig administratief werk. Voorheen moesten we per les een registratie bijhouden, op het juiste formulier en voor een bepaalde datum afgehandeld. Het was een heel circus aan administratie dat niet in verhouding stond met de bedragen die ermee gemoeid waren. Nu worden we afgerekend op het diploma dat iemand haalt.”
Drie A4
“Inderdaad een hele verbetering”, beaamt Roy Spierenburg, senior auditmedewerker bij de afdeling Uitvoering I van het Agentschap SZW. “In het gunstigste geval hoef je als aanvrager nog maar drie A4’tjes te laten zien: een praktijkovereenkomst, een diploma en een loonstrookje. De aanvrager heeft hierdoor minder administratieve lasten maar dat geldt ook voor ons als Agentschap. Wij kunnen nu veel sneller een aanvraag beoordelen, we hebben minder controletijd nodig. En door de vereenvoudiging merken we dat de uiteindelijke realisatie van projecten is toegenomen.”
Standaardbedrag
Nog een verandering: per leerling wordt voortaan een standaardbedrag van 3700 euro toegekend. Het gaat om leerlingen van mbo-opleidingen volgens de beroepsbegeleidende leerweg. Arie Visser is er blij mee. “Voorheen kregen we het bedrag waar we de scholing voor inkochten, nu krijgen we één bedrag dat los staat van wat het kost. In de sociale werkvoorziening volgen relatief veel mensen een opleiding op niveau 1. Die trajecten zijn wat goedkoper en dat is dus voor ons voordeliger.”
Minpunt
Minder tevreden is Visser over de nieuwe regel dat het standaardbedrag wordt gekort als een leerling langer doet over het traject dan afgesproken. “Juist mensen in de sociale werkvoorziening hebben meer tijd nodig. Een kwart doet er langer over. Voor deze deelnemers worden meer kosten gemaakt. We doen voor deze mensen extra ons best om ze aan een diploma te helpen. Maar tot ons verdriet ziet het Agentschap dat als studievertraging en dat levert een korting op de subsidie op.”
Per saldo
Roy Spierenburg: “Het standaardbedrag levert aanvragers financieel voordeel op bij bijvoorbeeld niveau 1-opleidingen. Ik verwacht dat de extra uren voor de mensen in de sociale werkvoorziening daartegen wegvallen. Daarnaast zijn aanvragers ook veel minder tijd en geld kwijt aan de administratie.” Zit er geen addertje onder het gras? “Nee hoor, deze verbeteringen worden binnen het Agentschap breed gedragen. Voorheen konden we nieuwe regels tussentijds nog wel eens aanpassen omdat we zelf nog aan het zoeken waren. Maar komende jaren staan deze afspraken vast.”