Jongerenloket is slimme zet

In één jaar tijd een kwart minder ‘moeilijke’ jongeren in het uitkeringsbakje van de gemeente Rotterdam. Dat is het resultaat van het Jongerenloket in Rotterdam. Het loket, recht tegenover een skatepark, begeleidt deze jongeren naar school of werk. Tip van manager Alice Vlaanderen: “Probeer ze op school te houden tot de crisis voorbij is. Er is nu gewoon niet veel werk.”

Nieuwsbrief 4 2012 manager Alice Vlaanderen van het Jongerenloket in Rotterdam

Het is een slimme zet van de gemeente Rotterdam: in het Jongerenloket werken leerplichtambtenaren en jongerencoaches samen. Alice Vlaanderen, manager van het Jongerenloket Rotterdam, knikt: “Als jongeren spijbelen, komen ze bij de leerplichtambtenaar. Gaan ze helemaal niet meer naar school, dan pakt de jongerencoach het naadloos over. Deze duo’s zijn heel actief. En het werkt! Doen we niets, dan zijn we die jongeren kwijt.”

Smaken

Het Jongerenloket Rotterdam begeleidt jongeren tussen de 16 en 27 jaar met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. De jongeren kloppen aan bij het loket omdat ze geld nodig hebben en dat geld niet op eigen kracht kunnen verdienen. “Ze willen een uitkering maar dat is er niet meer bij”, benadrukt Vlaanderen. “We wijzen jongeren op hun eigen verantwoordelijkheid. Jazeker, ze kunnen van ons hulp krijgen: om naar school te gaan of aan het werk. Maar meer smaken zijn er niet. Willen ze geen school of werk? Dan dus ook geen uitkering.”

Scooterfabriek

De strategie van het Jongerenloket is om jongeren op school te houden ‘tot de crisis voorbij is’. “We willen dat ze de juiste kwalificatie krijgen. Lukt dat niet, dan kijken we wat er aan de hand is en welk traject ze nodig hebben. Daar gebruiken we het ESF-geld voor, met dat geld kunnen we jongeren net dat duwtje geven, net die extra begeleiding. We hebben een paar trajecten waarbij werk en school worden gecombineerd, bijvoorbeeld in een scooterfabriek. Werk? Ja, er zijn wel wat banen, maar niet veel op niveau 1 en 2. Er is in Nederland geen maakindustrie meer. En dat maakt het voor deze groep lastig om werk te vinden.”

Cijfers

Het Rotterdamse Jongerenloket bestaat sinds 2009 en geniet veel belangstelling, met name vanuit Scandinavië. “Scandinavische landen zijn geïnteresseerd in ons systeem omdat leerplichtambtenaren en jongerencoaches samenwerken.” En natuurlijk spreken ook de goede cijfers aan. In een jaar tijd is het jongerenbestand namelijk geslonken van 4000 naar 3000 jongeren. “En die daling zet nog steeds door”, vertelt Alice Vlaanderen. Haar tip aan gemeenten die deze jongeren aan het werk willen krijgen? “Zoek de ruimte op in de wet om ze te begeleiden. Zonder begeleiding lukt het niet.”