Met 60 aan het werk

Op je zestigste aan de slag bij een nieuwe werkgever? Tom de Groot kan het iedereen aanraden, “Ik kreeg de kans een maand op proef te gaan. Dat maakt een groot verschil!”

Nieuwsbrief ESF 2 2012 Tom de Groot heden werkzaam bij het armaceutisch bedrijf ArsPro Pharma BV in Lelystad

Tom de Groot zit tien maanden in de bijstand als de gemeente Amsterdam hem de kans geeft een maand aan het werk te gaan, met behoud van uitkering. Bij de tweede poging is het raak: farmaceutisch bedrijf ArsPro Pharma BV in Lelystad ziet in hem de ideale alleskunner. Tom knikt: “Ik pak alles aan wat moet gebeuren.” Brengt hij de ene dag bestellingen rond, de andere dag sjouwt hij vaten of is hij heftruckchauffeur. Zijn jaarcontract is begin 2012 verlengd.

Verkeerd beeld

De gemeente Amsterdam subsidieert het farmaceutisch bedrijf. Sandra Saam, beleidsmedewerker gemeente Amsterdam: “ESF geeft ons de ruimte om te investeren in intensieve bemiddeling naar werkgevers. Helaas erg nodig, want werkgevers hebben een verkeerd beeld van ouderen. Sterker nog, ze aarzelen om met ze in zee te gaan. Het helpt wanneer je bedrijven subsidie geeft als ze een contract bieden. ”

Neem initiatief

Tom heeft zich inmiddels onmisbaar gemaakt binnen het 12 man tellende bedrijf. Hij voelt zich gewaardeerd en hoopt te kunnen blijven tot zijn pensioen. Tom: “Op eigen kracht is het bijna onmogelijk iets te vinden. Vooral als je weinig diploma’s hebt.” Tip voor andere werknemers? Zorg dat je een maand op proef wordt gestuurd. Laat zien wat je in huis hebt. Stel je positief op, pak verantwoordelijkheid, neem initiatief. En niet te vergeten: onderhoud je conditie. Juist als je op leeftijd bent, moet je werken aan een actieve uitstraling.”