17,5 miljoen euro Europese subsidie voor sociale inclusie
Groepen die achterblijven in de samenleving (weer) laten meedoen. Dat is het idee achter sociale inclusie, een programmaonderdeel binnen het Europees Sociaal Fonds (ESF+ 2021 - 2027). Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) stelt vanaf april € 17,5 miljoen uit het ESF+ beschikbaar voor het eerste tijdvak sociale inclusie. Welke kansen biedt dit voor de arbeidsmarktregio’s?
‘ESF-gelden werden bijna altijd ingezet om mensen direct naar de arbeidsmarkt toe te leiden’, vertelt Robin Molenaar, beleidsmedewerker bij de directie Participatie en Decentrale Voorzieningen (PDV) bij SZW. ‘Maar daarmee mis je de groepen die structureel buiten de boot vallen. Mensen die niet toekomen aan het zoeken naar werk. Die misschien al meer dan 5 jaar in de bijstand zitten. En vaak problemen ervaren, van diep in de schulden zitten tot het kampen met een verslaving’, vult Amro Hassan aan. Hij werkt bij SZW als adviseur uitvoeringsexpertise bij Uitvoering van Beleid, onderdeel van de directie Dienstverlening Samenwerkingsverbanden en Uitvoering.
Groepen die op achterstand staan
Uit onderzoek blijkt dat mensen die schulden hebben en de eindjes aan elkaar moeten knopen, langdurige stress ervaren. De gevolgen daarvan voor hun brein en hun handelen zijn niet te onderschatten. Zo publiceerde de WRR het rapport ‘Weten is nog geen doen. Een realistisch perspectief op zelfredzaamheid’, dat laat zien wat de psychologische effecten van armoede zijn. Hoe dit het vermogen om problemen op te lossen aantast. Zo komen mensen op achterstand te staan. Robin: ‘Als je niet eens toekomt aan fundamentele zaken als voor jezelf en je kinderen zorgen, dan is de stap richting de arbeidsmarkt heel moeilijk. Er is dan iets heel anders nodig.’
Ruim baan voor innovatieve ideeën
Daarom hebben zowel de Europese Commissie als Minister Carola Schouten (Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen) sociale inclusie hoog op de agenda staan. ‘Voor het eerst heeft dit thema een eigen afgebakende plek binnen het ESF’, zegt Thalia Danser-Maas, beleidsmedewerker bij PDV. ‘Waar gemeenten al veel ervaring hebben met het aanvragen van subsidie uit het ESF voor activiteiten gericht op arbeidstoeleiding, is dit qua inhoud toch net even anders. Dit thema biedt bijvoorbeeld veel ruimte voor vernieuwing.’ Gemeenten worden daarom aangemoedigd om met hun ideeën te komen.
Van leren printen tot schuldhulpverlening
Voorbeelden ter inspiratie zijn er al wel. Mensen helpen uit de schulden te komen. Om een woning te vinden. Of weer een werkritme te ontwikkelen. Thalia: ‘Ook een cursus digitale basisvaardigheden kan zinvol zijn. Om te leren printen bijvoorbeeld. Of je DigiD te gebruiken. Kortom: basale zaken die je in de vingers moet hebben om mee te komen in de maatschappij.’ Anderen hebben hulp nodig bij het opbouwen van een netwerk na jarenlange isolatie. En weer anderen zijn meer gebaat bij ondersteuning van mantelzorgtaken. Amro: ‘Deze subsidie is breed inzetbaar.’
Aandacht voor gelijke kansen en non-discriminatie
Belangrijk is dat uit subsidieaanvragen blijkt dat er aandacht is voor het stimuleren van gelijke kansen en non-discriminatie. ‘We hechten veel belang aan dit onderdeel. De inzet van deze middelen moet bijdragen aan gelijke kansen voor iedereen. Er mag geen discriminatie optreden’, zegt Robin.
Twee tijdvakken
Voor sociale inclusie staan twee tijdvakken op de planning: het eerste tijdvak loopt 24 maanden en start op 3 april 2023. Dat er een tweede tijdvak komt, is belangrijk, vinden ze bij SZW. ‘Gemeenten kunnen ervan uitgaan dat SZW zich hieraan voor langere tijd committeert. Dat betekent ook dat gemeenten dus voor een lange termijn kunnen inzetten op projecten die sociale inclusie stimuleren’, onderstreept Robin.
Mening van gemeenten telt
Hoeveel aanvragen verwachten Amro, Robin en Thalia? ‘We rekenen op 35 aanvragen, dus vanuit iedere arbeidsmarktregio één aanvraag.’, antwoordt Robin. Er is van tevoren gespard met gemeenten. ‘Mijn collega’s en ik vormen de oren en ogen in het veld. Door input bij gemeenten op te halen, kan er beter beleid worden gemaakt. Dat hebben we hier ook toegepast. Zo hebben we de feedback van gemeenten op de conceptregeling verwerkt in de definitieve regeling. Daardoor is bijvoorbeeld de periode waarin gemeenten de subsidie kunnen aanvragen over de zomer getild’, zegt Amro.
Thalia: ‘Met deze subsidie is het mogelijk om veel mensen te ondersteunen die dat echt nodig hebben. Ik hoop dan ook op succesvolle projecten.’
Meer over het aanvragen van ESF-gelden voor sociale inclusie vindt u door de link te volgen.
Op de foto van links naar rechts: Robin Molenaar, Thalia Danser en Amro Hassan.