ESF+: 413 miljoen euro voor de meest kwetsbaren
Nederland kan tot en met 2027 413 miljoen euro uit het Europees Sociaal Fonds Plus (ESF+) inzetten om mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt te versterken. Of ze een baan zoeken of al werk hebben. Voor het eerst in de geschiedenis van het fonds kan het subsidiegeld in Nederland óók worden gebruikt voor voedsel- en materiële hulp. Welke mogelijkheden biedt dit? We vroegen het aan Pieter Melis, coördinerend beleidsmedewerker, en Veena Balgobind, teamleider ESF. Beiden werkzaam bij het ministerie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW).
Augustus 2022. De Europese Commissie geeft groen licht voor de Nederlandse invulling van het nieuwe ESF-programma, ESF+. ‘We stellen nu verschillende tijdvakken voor subsidie open, voor verschillende programmaonderdelen. Het programma loopt zeven jaar, minimaal tot en met 2027’, vertelt Pieter. In tegenstelling tot andere subsidieregelingen, zoals het STAP-budget en de Maatwerkregeling duurzame inzetbaarheid en eerder uittreden (MDIEU), richt ESF+ zich op mensen met de meest kwetsbare arbeidsmarktpositie. Nu heel Nederland staat te springen om personeel, is het extra belangrijk dat ook zij meedoen op de arbeidsmarkt.
Werkenden en werkzoekenden met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt
Ongeveer 80 procent van het Europese geld is beschikbaar gesteld voor programmaonderdelen waar het ESF in zijn 65-jarige bestaan vooral om bekend staat. Zo kunnen sectorfondsen subsidie aanvragen om bijvoorbeeld werknemers de kans te geven zich bij te scholen, of basisvaardigheden te leren, zoals taal- en digitale vaardigheden. Of het nu gaat om de luchtvaart, de installatie- of uitzendbranche. En gemeenten in de 35 arbeidsmarktregio’s kunnen met behulp van ESF-gelden onder andere casemanagers inschakelen die werkzoekenden naar werk begeleiden. ‘Voorheen moesten gemeenten zich richten op kwetsbare werkzoekenden en sectoren op kwetsbare werkenden. Dat onderscheid is binnen ESF+ losgelaten’, benadrukt Veena.
Kwetsbare jongeren
Ook is het net als voorgaande jaren mogelijk om ESF-subsidie aan te vragen om kwetsbare jongeren te helpen richting werk. Een mooi voorbeeld van wat dat op kan leveren leest u in deze nieuwsbrief, in het artikel over Pantarijn Wageningen Praktijkonderwijs. Pieter: ‘De gemene deler bij dit onderdeel? Het gaat altijd om jonge mensen voor wie het lastig kan zijn om een startkwalificatie te behalen. Met arbeidsmarktgerichte scholing – mogelijk gemaakt met ESF-subsidie – krijgen ze een betere positie op de arbeidsmarkt.’
Gedetineerden
Het nieuwe programmaplan voorziet ook traditiegetrouw in subsidie aan de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) om de arbeidsmarktpositie van gedetineerden te verbeteren. ‘Mensen in detentie kunnen bijvoorbeeld een vak leren of een opleiding volgen. Zodat ze als ze eenmaal weer terugkeren in de maatschappij meer kans hebben om een baan te vinden’, legt Pieter uit.
Van voedsel tot hulp om uit de problemen te komen
De overige 20 procent van de ESF-gelden zijn bestemd voor voedselhulp, actieve inclusie en sociale innovatie. De gedachte daarachter is dat mensen met een slechte arbeidsmarktpositie ook vaak kampen met andere problemen, zoals armoede, schulden en mentale issues. Waardoor het zelfs lastig wordt om in de primaire levensbehoeften te voorzien.
‘Voor het eerst wordt een deel van het geld uit het ESF ingezet voor voedselhulp en materiële basisgoederen, zoals pakken rijst of menstruatieproducten’, zegt Veena. Pieter vult aan: ‘Met daaraan gekoppeld begeleidende maatregelen die mensen verder op weg moeten helpen. Denk aan een verwijzing naar schuldhulpverlening of bemiddeling bij het vinden van een woning. Daarnaast heeft dit onderdeel van het ESF specifiek aandacht voor kinderen die in armoede leven. Dit kan bijvoorbeeld door het verstrekken van schoolspullen of kleding. Zo hopen we die groep te helpen die het hardst worden geraakt door de crisis.’
Actieve inclusie en sociale innovatie
In dat licht is er ook geld gereserveerd voor projecten die gaan over sociale inclusie. Centraal staat daar de vraag wat iemand nodig heeft aan ondersteuning om de stap naar werk te maken. Het kan bijvoorbeeld zijn dat iemand diep in de schulden zit en daar mentaal en praktisch zoveel ellende van ondervindt dat werken geen optie is. ‘Mensen vragen me soms of we ook schulden gaan aflossen met ESF-gelden. Dat is natuurlijk niet het geval. Maar je zou mensen wel kunnen ondersteunen met bijvoorbeeld een schuldhulpverleningstraject’, aldus Pieter.
Ook voor projecten rondom sociale innovatie is ruimte. Wat moeten we ons daarbij voorstellen? Veena: ‘Denk aan projecten waarbij op een innovatieve manier wordt gekeken naar hoe je de doelgroep van het ESF kunt ondersteunen.’ ‘Niet volgens gebaande paden, maar op een vernieuwende manier. Net als bij het programmaonderdeel voor voedselhulp doen we een open oproep: kom maar met jullie ideeën. Dit staat nog in de kinderschoenen, het wordt de komende maanden verder uitgedacht’, licht Pieter verder toe.
ESF-subsidie aanvragen ingewikkeld? Dat valt mee
Als onderdeel van Dienstverlening, Samenwerkingsverbanden en Uitvoering (DSU) hoort Veena geregeld van partijen met wie zij aan tafel zit dat zij aarzelen om subsidie aan te vragen vanwege de administratieve druk – het gevolg van Europese verplichtingen. Zowel bij de aanvraag als de verantwoording achteraf. ‘Die beeldvorming is hardnekkig. We hebben deze feedback geregeld teruggelegd bij Pieter en zijn collega’s van beleid. Die werken daar al aan sinds 2014. Met succes. Het aanvragen van subsidie is nu sterk vereenvoudigd’. En als een partij een subsidie van het ESF in de wacht heeft gesleept? Volgens Veena helpt DSU dan ook zo goed mogelijk bij het achteraf afleggen van de verantwoording. Pieter: ‘Een subsidie krijgen is makkelijker dan de meeste mensen denken. Er liggen mooie kansen. Voor gemeenten, voor sectoren, voor organisaties. Ik daag hen uit om ook na te denken over hoe zij invulling kunnen geven aan de nieuwe onderdelen van het ESF+. Met dit geld kunnen veel mensen die in de knel zitten worden geholpen.’
Meer weten? Ga naar https://www.uitvoeringvanbeleidszw.nl/subsidies-en-regelingen/esf
Op de foto: Pieter Melis van de directie Participatie en Decentrale Voorzieningen en Veena Balgobind van Uitvoering Van Beleid.